Yirmilik Diş Çekimi
Yirmi yaş dişleri, ağzın en arka kısmından çıkan ve tipik olarak 17-25 yaşları arasında ortaya çıkan azı dişleridir. Yirmilik dişler, doğal olarak ortaya çıkmak için yeterli alana sahip değilse gömülü kalabilir. Gömülü bir yirmilik diş, olağandışı açılarda büyür, diş etlerinin içinde sıkışır veya yamuk şekilde ortaya çıkabilir. Komşu dişlerin sinirlerini etkilediklerinde veya üstteki diş etleri tarafından tutulan bakterilerce enfekte edildiklerinde ağrılı olabilirler.
Fakat ağrıya neden olmuyorlarsa yirmi yaş dişlerimizi çektirmeli miyiz? Başlangıçta asemptomatik olan yirmilik dişler diş çürümesine, iltihaplanmaya, çürüklere veya kistlere yol açabilirler ve böyle durumlarda bu dişleri cerrahi olarak almak gerekebilir.
Yirmilik dişinizi çektirmek korkutucu bir deneyim gibi görünse de, genellikle basit bir rutin prosedürle çekilebir ve erken müdahale sayesinde olası komplikasyonların önüne geçilebilir.
Nasıl Yapıyoruz?
Diş hekimlerimizin yirmilik dişlerinizin durumunu görebilmeleri için öncelikle diş röntgenine ve kapsamlı bir muayeneye ihtiyaçları olacaktır.
Çoğu durumda, bir klinik ziyaretinde rahatça yapılan rutin bir prosedürle yirmilik diş çekilebilir. Diş hekiminiz dişinizi çekmeden önce bölgeye lokal anestezi enjekte edecektir. Nadiren de olsa, gömülü dişin çıkarılma zorluğu göz önüne alınarak lokal veya genel anestezi altında uygulanabilen bir yirmilik diş ameliyatı ile çıkarılması da önerilebilir.